John Coltrane – по-жив от всякога

john_coltrane_order_is_everything

На 17 юли 1967 г. светът се разделя с John Coltrane (Джон Колтрейн), чието значение за развитието на музиката, философията, изкуството изобщо, и дори религията, не може да бъде обхванато в думи. ТУК можете да откриете някои подробности около живота му, добре поднесени от сайта Градското списание и художника Сашо Анастасов, автор на предаването Джаз енциклопедия по Радио Варна (всеки четвъртък от 20:00 до 22:00 ч.).

Днес ще си спомним за John Coltrane с два документални филма за него.

“The World According To John Coltrane” е може би най-известната документална лента, посветена на творчеството на саксофониста. Продуциран съвместно с вдовицата на музиканта, Alice Coltrane, филмът включва редки кадри с изпълнения на съпруга й, както и интервюта с музиканти, с които е работил:

“Saint John Coltrane” е филм на BBC, създаден по случай 40-ата годишнина от излизането на албума A Love Supreme през 1964 г.:

За финал – John Coltrane две години преди смъртта си, изпълняващ “My Favorite Things” със своя квартет в Белгия:

John Coltrane ни напусна на този ден преди 49 години. Но именно днес той е по-жив от всякога.

The Dobo Marzov Funky Social Club

Dobo Marzov Funky Social Club logo white

Последна Публикация

  • with Ivan Antonov a.k.a DeepVanio | 02.09.2017

    45 ОБОРОТА В МИНУТА #422 (02.09.2017)

    Както всяка първа събота от месеца Иван Антонов е в студиото с шест свежи летни сингъла от страниците на relaxmashmusic.org. Summertime! Останалото в това издание: фънк, […]

    read more
Shares